Vijver

Vijvers, zwemvijvers en waterornamenten

''Een spiegel in de tuin''

De vijvers van tegenwoordig lijken in geen enkel opzicht meer op de saaie voorgevormde bakken van 10 jaar geleden. Met de huidige technieken is elke vorm mogelijk en met de juiste beplanting is zwemmen in de vijver ook mogelijk. Deze beplanting reinigt het water waardoor er een veilige zwemomgeving ontstaat.

Pompen en filters

Om het vijverwater gezond te houden, heb je een vijverpomp nodig. Deze pomp zorgt voor watercirculatie waardoor het water schadelijke stoffen versneld af kan geven aan de atmosfeer. Omgekeerd neemt het vijverwater op deze manier ook zuurstof op. Dat is noodzakelijk voor een goede plantengroei in de vijver.

Vijvers

De vijvermogelijkheden zijn eigenlijk eindeloos. Kiezen wordt daarom wel erg moeilijk. Wij helpen u graag met een gericht advies. U kunt daarbij denken aan de vijverrand, foliekeuze en het filtersysteem. Met de juiste keuze bent u verzekerd van een uitstekende waterkwaliteit in de vijver.

Waterornamenten

Om de vijver van meer dynamiek te voorzien, is het leuk om te werken met waterornamenten. Naast het esthetische effect zorgen ze ook voor de doorstroming van het water. In combinatie met de aanleg van de tuin zijn er veel originele mogelijkheden om de vijver te verweven met de tuin.

Zwemvijvers

Als je de ruimte hebt moet je zeker een zwemvijver overwegen. Het kost je 1/3 deel extra aan ruimte maar dan heb je wel een natuurlijk filter. Hierdoor blijft je water schoon op een natuurlijke manier omdat het water wordt gereinigd door de vijverplanten.

Vijverplanten

Vijverplanten zijn op te delen in vier groepen. De belangrijkste groep zijn de zuurstofplanten. Deze planten groeien volledig onder water en zijn daardoor in staat hun zuurstof rechtstreeks aan het water af te geven. Let op; omdat deze planten volledig onder water leven is de waterkwaliteit enorm belangrijk. Wanneer deze aan hardheid inlevert, door regenval, loopt de groei terug en sterft de plant af waardoor de voedingstoffen zich ophopen. Dit leidt uiteindelijk tot een niet leefbare troebele vijver.

Om de groeiomstandigheden voor de zuurstofplanten weer in evenwicht te brengen heb je drijfplanten nodig. Deze planten hebben geen voorkeur voor hard of zacht water maar nemen wel voedingstoffen op waardoor ze het water weer helder kunnen maken.

De derde groep zijn de lelieachtigen. Deze groep is niet noodzakelijk voor het biologisch evenwicht en wordt enkel ingezet vanwege de sierwaarde. Houd er rekening mee dat een lelie tenminste 5 uur per dag zonlicht nodig heeft om bloemen te kunnen vormen.

De moeras- en oeverplanten vormen de laatste groep. Ze houden zich vooral op aan de rand van de vijver en zijn daarom ideaal voor de randafwerking van de vijver. Naast deze esthetische functie worden ze ook ingezet in een helofytenfilter om snel en veel voedingstoffen uit het water op te nemen. Je ziet deze planten dan ook altijd terug in het 1/3 deel van de zwemvijver.

`

Bekijk ook eens de vijvers in onze projecten

Projecten Terug naar tuinproducten
Meer informatie?

Enthousiast geworden of hulp nodig bij het aanleggen van vijvers? Neem dan contact op met Hoveniersbedrijf van Triest BV via het getoonde reactieformulier of bel direct: 0578 - 621 624.