1/3 Gazon beluchten

Zelf je gazon een upgrade geven? Begin dan met het beluchten van de bodem. Dit kun je doen met een speciale machinale beluchter of met schoenbeluchters voor de kleinere gazons. Met beide methoden prik je gaatjes in de bodem waardoor de harde storende laag wordt doorbroken. Hierdoor krijgt zuurstof en water weer de kans om bij de wortels van het gras te komen.

2/3 viltlaag verwijderen

Wanneer de bodem is aangepakt kan worden begonnen met het gras zelf. Hier zie je vaak een opeenhoping van dood gras en wortels. Een beetje van dit zogenoemde ‘vilt’ is niet erg maar wanneer deze laag dikker wordt dan een halve centimeter krijgen zuurstof en water geen kans meer om bij de wortels te geraken. Je kunt deze storende laag eenvoudig verwijderen door het gazon stevig uit te harken. Voor grotere gazons en dikkere viltlagen raden wij het aan om een verticuteermachine te huren.

3/3 Maaihoogte aanpassen

Nu de twee mogelijk storende lagen zijn aangepakt hoef je alleen nog maar de maaihoogte van je grasmaaier wat hoger te zetten. Wij adviseren om het gazon niet korter te maaien dan 3cm. Zelf maaien wij al onze gazons op 5cm. Het gras krijgt dan wat meer wortel waardoor het beter bestand is tegen droogte. De maai interval hangt vervolgens af van de groei van het gras. Bij een maaihoogte van 5cm moet je overgaan tot maaien wanneer het gras langer wordt dan 7cm. Je zit dan binnen van de veilige zone waarbij gesteld wordt dat je niet meer dan één derde van de lengte af mag maaien.

We hopen dat je met bovenstaande ingrepen weer meer leven en kleur in je gazon krijgt.