Stadstuinen

Ontwerpen, aanleggen en onderhouden van een stadstuin

Woon je in de stad en heb je relatief een beperkte ruimte voor een tuin? Geen probleem! De gespecialiseerde hoveniers van Hoveniersbedrijf Van Triest vinden de oplossing voor u die aansluit op uw wensen. Wij hebben ervaring in het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van een stadstuin. Ontdek of een stadstuin bij u past!

Wat is een stadstuin?

Een stadstuin is in alle gevallen een relatief kleine tuin in een stad of stadscentrum. Het grenst in veel gevallen direct aan de tuin van de buren. Het kleine oppervlak zorgt voor een compacte en sfeervolle tuin. Een stadstuin kan een bijzonder gevoel geven. Een stukje natuur midden in een stedelijk gebied waar je jezelf kan terugtrekken van de drukke buitenwereld.

Tuinen die uw privacy in de stad waarborgen

Bij een stadstuin zorgen wij ervoor dat er genoeg ruimte overblijft om ook daadwerkelijk van de tuin te kunnen genieten. Daarnaast moet er voldoende groen zijn voor verkoeling en om schuilplaatsen te bieden voor dieren zoals vogels en egels. Ons is er alles aan gelegen om de privacy te waarborgen. Verder gaan we slim om met het weinige licht dat er vaak is in een stadstuin.

De indeling van een stadstuin

Bij de inrichting van een stadstuin moet je zuinig omgaan met de ruimte die je hebt. Dit mondt meestal uit in een lekker ruim terras en een bescheiden border. Die verhoudingen liggen niet altijd voor de hand. Hoekjes, hoogteverschillen en zonlicht op een onlogische plek, vragen het uiterste van onze ontwerpers.

Materialen in een stadstuin

Door dit kleinere tuinoppervlak wordt er vaak gekozen voor materialen met een hoger afwerkingsniveau. Zonder dat dit de kosten opdrijft. Zo zou je kunnen kiezen voor keramiektegels die minder gevoelig zijn voor algengroei. Dat is wel zo handig in een tuin met weinig zon. Daarnaast gebruiken we veel verticale wanden zoals het Mobilane LivePanel. Deze wanden kunnen worden beplant om de muren een wat zachtere uitstraling te geven. Voor het weren van de zon en extra privacy gebruiken we pergola’s en rvs-draden. Die laten we begroeien met klimplanten.

Groene stadstuin

In stedelijke gebieden worden groene ruimtes steeds schaarser. Groen biedt veel voordelen voor mens, dier en natuur. Zo heeft een groene omgeving een positief effect op de leefbaarheid van buurtbewoners.

In verband met de schaduwrijkheid van veel stadstuinen gebruiken we veel varens, hosta’s en geraniums. Deze soorten houden de donkere plekken in de tuin groen. Op de overgang naar lichtere plekken werken we veel met bloeiende planten en meerstammige bomen. De wanden beplanten we met klimplanten zoals de blauwe regen en de klimop. Van deze laatste soort verkopen we ook kant en klaar-hagen. Zo krijg je direct het gewenste eindresultaat en hoef je niet te wachten tot de hagen zijn gegroeid.

Tegel eruit, plant erin

Om een groenere leefomgeving onder de aandacht te brengen is er een ludieke actie bedacht door Intratuin en vereniging Groei & Bloei. Het idee is om tegels te vervangen met planten om zo de stadstuinen vrolijker en duurzamer te maken. Door het hele land kunnen mensen tuintegels meenemen naar het tuincentrum om die in te wisselen voor een gratis plant. De jaarlijkse inwisselactie bestaat sinds 2015 en heeft al meer dan 12.000 tuintegels vervangen door planten. Als hoveniersbedrijf zijnde zien we zulke initiatieven natuurlijk graag.

Verticale tuinen: de nieuwste trend voor stadstuinen.

Verticale tuinen zijn momenteel een trend in de stad. Stadstuinen of balkons bieden vaak weinig ruimte voor het creëren van veel groen op de grond. Een verticale tuin is een slimme oplossing om optimaal gebruik te maken van je stadstuin. Een verticale tuin is een tuin tegen de muur of schutting aan. Zo creëer je een groene leefomgeving maar houd je toch ruimte over. Zo’n tuin is voor iedereen met muren en/of een schutting te realiseren. Met een opgehangen constructie zoals de Mobilane LivePanel kan je heel creatief planten laten groeien aan de wand. Een irrigatiesysteem zorgt ervoor dat de planten automatisch water krijgen. Het onderhoud is niet heel veel anders dan een normale tuin.

Het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van tuinen doen wij in eigen beheer. Dit wordt door onze ervaren hoveniers vakkundig uitgevoerd. Bekijk onze projecten en neem contact met ons op via het getoonde reactieformulier of bel direct: 0578 - 621 624. Je kunt ons ook een mail sturen: info@vantriestbv.nl

Stel hier uw vraag aan Hoveniersbedrijf van Triest

Voorbeeld van een tuinontwerp:


Vergelijkbare projecten

EXCLUSIVE TUIN MET VERLICHTING

Bekijken

Tuinaanleg rond zwembad in Epe

Bekijken

Nieuwe moderne tuin in Epe

Bekijken

Aanleg sedumdak in Heerde

Bekijken