Strakke tuinen

Op zoek naar een strakke tuin?

Wanneer je meer wil weten over strakke tuinen zit je hier goed. Op deze pagina leggen we je alles uit over strakke tuinen. We beginnen met het toelichten van de belangrijkste kenmerken van een strakke tuin en leggen vervolgens uit wat hier de voordelen van zijn. Daarna tonen we verschillende voorbeelden van strakke tuinen en geven we uitleg over wat er allemaal nodig is om een strakke tuin aan te laten leggen.

WAT ZIJN DE KENMERKEN VAN EEN STRAKKE TUIN?

Een strakke tuin kenmerkt zich door strakke lijnen en eenduidige vakken. Het geheel oogt netjes opgeruimd en ziet er rustig uit. Door het ingetogen karakter van een strakke tuin komt het huis beter tot zijn recht. Ook het onderhoud is overzichtelijker omdat de te onderhouden vakken duidelijk zijn gekaderd. Daarnaast zijn de vakken veelal eenduidig aangeplant waardoor je snel kunt zien wat er wel en niet in thuis hoort.

BIJ WELKE BOUWSTIJL PAST EEN STRAKKE TUIN?

De strakke tuin past het beste bij een moderne woning. De moderne uitstraling wordt versterkt door de strakke welhaast steriele uitstraling van de tuin. Een monument met veel glas en karakter komt ook goed uit de verf in een strakke tuin. Hierbij komt de volledige focus op de woning te liggen en de tuin is hieraan ondergeschikt. De strakke lijnen van de tuin contrasteren dan goed met de fijnmazige onregelmatige uitstraling van het monument. Woningen in de tussenliggende periode zijn minder goed af bij een strakke tuin. Er komt bij deze woningen dan te veel aandacht te liggen op de vrij inspiratieloze naoorlogse bouwstijl. Deze woningen komen beter tot hun recht in een natuurlijke weelderige tuin waarin de woning opgaat in het groen.

WELKE BESTRATING PAS JE TOE IN EEN STRAKKE TUIN?

In een strakke tuin hoort strakke bestrating met strakke voegen en rechte hoeken. Hierdoor krijgt het vuil geen kans om op te hopen waardoor de bestrating altijd strak oogt. De ultieme strakke tuintegel is daarom ook de keramische tegel die maatvast is en door en door gebakken. Dit oersterke product blijft altijd strak en vormt daarmee de spreekwoordelijke puntjes op I bij een strakke tuin.

TIP: Om de kosten die gemoeid zijn met keramische tegels te drukken kun je ook een uitstapje maken naar de beton-producten. Deze zijn ook maatvast en strak te verwerken alleen leggen deze het op langere termijn op kleurbehoud en duurzaamheid af tegenover de eerder aangehaalde keramische tegel.

WELKE CONSTRUCTIES PASSEN GOED IN EEN STRAKKE TUIN?

Bij een strakke tuin zijn een aantal beeldbepalende constructies niet weg te denken. Misschien wel het meest kenmerkend is de strakke vijver. Dit tuinelement maakt mits strak uitgevoerd de tuin helemaal af. Het spiegelgladde water reflecteert de strakke elementen die in de tuin aanwezig zijn zoals een strakke rij leibomen die de vijver extra aanzetten. Lei- en snoeivormen zorgen voor structuur en kunnen eventueel worden aangevuld met een pergola waarlangs diverse klimplanten kunnen worden geleid.

WELKE BEPLANTING PAS JE TOE IN EEN STRAKKE TUIN?

De sleutel tot succes, in een strakke tuin, zijn langzaam groeiende planten. Deze planten veranderen langzaam van gedaante en zijn daardoor met minimale snoei perfect in vorm te houden. Langzaam groeiende plantensoorten die we veel toepassen in onze strakke tuinontwerpen zijn: Acer griseum, Cotoneaster dammerii, Davidia involucrata, Heuchera micrantha, Lonicera nitida, Sarcococca orientalis, Taxus baccata, Vinca minor en de Waldsteinia.

VOORBEELDEN STRAKKE TUINEN

Bij Hoveniersbedrijf van Triest B.V. leggen we meerdere strakke tuinen per jaar aan. Hieronder kun je een kijkje nemen bij drie verschillende strakke tuinen die we recentelijk hebben aangelegd.

► Project I
► Project II
► Project III

STRAKKE TUIN AANLEGGEN

Ook een strakke tuin laten aanleggen? Onze tuinontwerpers kunnen u op weg helpen met een strak tuinontwerp waarna deze vakkundig en strak kan worden aangelegd door onze hoveniers. Dit proces neemt doorgaans twee maanden in beslag dus we adviseren u tijdig contact op te nemen zodat we op tijd kunnen beginnen met de voorbereiding van de nieuw aan te leggen strakke tuin. Wij zorgen voor een strakke tuin waar u trots op kunt zijn. Dit wordt bewerkstelligd dankzij onze ervaren hoveniers

STRAKKE TUIN ONDERHOUDEN

Een strak aangelegde tuin vraagt om consequent onderhoud. Hiermee hou je de tuin strak. Je kunt zelf het fijne onderhoudswerk doen en ervoor kiezen om twee keer per jaar gebruik te maken van de hovenier voor het snoeien van de hagen en het verdere grote onderhoud. Alles uitbesteden kan natuurlijk ook. Dan hou je nog meer tijd over om van de strakke tuin te kunnen genieten.

STRAKKE TUIN RENOVEREN

Wanneer door onbekende reden het tuinonderhoud er een paar jaar bij in is geschoten lijkt er van een strakke tuin weinig meer over. Gelukkig kan met een grondige renovatiebeurt veel van de oorspronkelijke strakke uitstraling weer terug worden gehaald. De tuin heeft dan wel een jaar nodig om weer bij te komen maar dit heb je ook wanneer je kiest voor een nieuwe tuin. Deze heeft ook enkele jaren nodig om geheel in vorm te geraken.

MEER WETEN OVER STRAKKE TUINEN?

Neem dan gerust contact met ons op via onderstaand contactformulier of laat je terugbellen door enkel en alleen je nummer achter te laten.


Vergelijkbare projecten

Onderhoud woningbouw

Bekijken

Scholenonderhoud

Bekijken

Onderhoud woningbouw apeldoorn

Bekijken

Tuinaanleg Apeldoorn

Bekijken