Duurzame tuin ideeen

Ben je op zoek naar ideeën om jouw tuin duurzamer te maken? Maak dan gebruik van ons handige duurzame tuinen overzicht. Hierin behandelen we onderwerpen zoals duurzame tuin inspiratie, duurzame tuin aanleggen en duurzaam tuinieren.

Duurzame tuin inspiratie begint bij Van Triest Hoveniers

Duurzaam tuinieren begint altijd met een bepaalde drijfveer of een nieuwverworven inzicht. Dit kan gebeuren wanneer je tot je enkels in het regenwater staat na een flinke regenbui of wanneer je een documentaire hebt gekeken over de opwarming van de aarde. Hier spelen we als duurzaam hoveniersbedrijf natuurlijk graag op in. Wij zijn ons al langer bewust van de veranderde vraag en hebben daarom in eigen huis al veel verschillende duurzame oplossingen getest.

DUURZAME TUIN IDEEËN VAN 0 TOT 200 EURO.

Deze ideeën zijn laagdrempelig en vragen weinig tot geen investeringskosten. Veel van deze duurzame tuin ideeën kun je zelf realiseren.

1. Vang het regenwater van het dak op in een regenton en gebruik dit in droge perioden voor het watergeven van de planten. Hierdoor hoef je bij het watergeven van de tuin geen gebruik te maken van leidingwater.

2. Maak zo min mogelijk gebruik van de groene container door zoveel mogelijk snoeiafval in de tuin achter te laten. Je kunt het verteringsproces hiervan versnellen door de takken kleiner te maken.

3. Vul lege onbenutte plekken in de tuin op met diverse soorten groente of een struik met eetbare vruchten. Niets is zo lekker als verse producten uit eigen tuin maar leg de lat niet te hoog. Begin met 1 fruitboom, 5 kroppen sla en wat munt.

DUURZAME TUIN IDEEËN VAN 200 TOT 2000 EURO.

Voor deze duurzame tuin ideeën heb je een bepaald product of dienst nodig. Deze voorinvestering is in 9 van de 10 gevallen terug te verdienen.

1. Vervang een deel van de bestrating

Vervang het deel dat bestaat uit tegels of klinkers door een half-verharding zoals split of grind. Hierdoor kan het regenwater beter de grond in zakken na een regenbui. Lees hier alles over halfverharding.

2. Koppel het regenwater los van het riool

Dit doe je door in de tuin infiltratiekratten in te graven. Het aantal infiltratiekratten hangt af van de grote van je dak. Tijdens een neerslagpiek wordt het water opgeslagen in deze poreuze kratten waarna het water langzaam afgegeven kan worden aan de grond. Benieuwd naar de mogelijkheden voor het loskoppelen van regenwater? Bekijk hier een recent project in Apeldoorn.

3. Plant een rij leibomen voor een raam op het zuiden.

Deze natuurlijke bomenrij zorgt voor schaduw in de zomer en laat wanneer het blad is gevallen de zon door in de winterperiode. Lees hier alles over de verschillende soorten bomen.

DUURZAME TUIN IDEEËN VAN MEER DAN 2000 EURO

Dit zijn forse ingrepen maar wel ontzettend duurzaam daarom willen we ze je niet onthouden.

1. Neem een groendak

Dit dak wat doorgaans bestaat uit verschillende soorten Sedum neemt water op en isoleert het dak. Hiermee bespaar je zowel in de zomer als in de winter op je energierekening. Bijkomend voorjaar is dat je dakbedekking veel langer meegaat door het wegnemen van direct zonlicht.

2. Verander je houtenschuttingen

Verander je houtenschutting door hagen of een Hederahaag. Deze natuurlijke afscheiding is duurzaam, biedt nestplaatsen voor vogels en is van onderen open zodat kleine dieren kunnen passeren. Bijkomend voordeel is dat doornige hagen inbraak werend werken. Bekijk hier onze kant en klare hedrahaag.

DUURZAME TUIN AANLEGGEN

Het aanleggen van de duurzame tuin begint met het zoveel mogelijk met rust laten van het bodemleven. Daarna komen de volgende zaken aan bod: - Duurzame bestrating; probeer de hoeveelheid bestrating tot het minimum te beperken. Maak waar mogelijk gebruik van half-verharding zoals grind en split in combinatie met honingraatmatten voor extra dragend vermogen.

1. Duurzame tuinelementen

Leg een vijver aan waarin regenwater kan worden opgeslagen, maak gebruik van pergola’s voor extra schaduw of realiseer tuinmuurtjes en of insectenhotels voor kleine beestjes en insecten.

2. Duurzame bomen en struiken

Kies bomen en struiken die van nature voorkomen in de omgeving. Dit verhoogt de kans op aanslaan. Kies daarnaast voor vruchtdragende soorten zodat de boom of struik meerdere functies vervult.

3. Duurzame planten

Kies duurzame bodembedekkers die goed dichtgroeien zodat je minder hoeft te schoffelen. Verder raden we aan te werken met krachtige vaste planten die je in de winter gewoon kunt laten staan.

4. Duurzaam gazon

Kies voor langzaam groeiende grassoorten zodat er minder gemaaid hoeft te worden. Daarnaast loont het om te kiezen voor een maairobot die werkt op zonne-energie.

DUURZAAM TUINIEREN

Wanneer de duurzame tuin is gerealiseerd begint het duurzaam onderhouden van de tuin. In dit overzicht laten we je zien hoe je het beste duurzaam kunt tuinieren en wat je daarbij nodig hebt.

1. Duurzaam onderhoud

Verwijder het gevallen blad in de herfst alleen van het gazon. Het blad wat dan in de borders blijft liggen tot het voorjaar biedt nestgelegenheid aan egels en andere kleine beestjes. Daarnaast beschermd deze laag blad de onderliggende vaste planten tegen de vorst.

2. Duurzaam snoeien

Maak bij het gebruik van snoeien zoveel mogelijk gebruik van elektrisch gereedschap. In combinatie met duurzame gewonnen energie stoten deze machines geen CO2 uit.

3. Duurzaam onkruidbeheer

Beperk het aantal voegen in de bestrating door te werken met grotere tegels. Wanneer je toch werkt met een kleiner type bestrating is invoegen met een duurzaam voegmiddel ook een optie.

ADVIES OVER DUURZAME TUIN IDEEËN

Behoefte aan persoonlijk advies met betrekking tot duurzame tuin ideeën? Neem dan contact met ons op middels onderstaand contactformulier.


Vergelijkbare projecten

EXCLUSIVE TUIN MET VERLICHTING

Bekijken

Tuinaanleg rond zwembad in Epe

Bekijken

Nieuwe moderne tuin in Epe

Bekijken

Aanleg sedumdak in Heerde

Bekijken