1/4 BEPAAL de haagsoort

Zelf een haag snoeien? Bepaal dan eerst met welke haagsoort je te maken hebt. In het algemeen liggen de knipbeurten van alle hagen tussen mei en september maar sommige hagen vragen om bepaalde specifieke aandacht. Het aantal snoeibeurten ligt tussen de één en drie en in alle gevallen geld hoe vaker je snoeit hoe dichter de haag zal worden.

2/4 knip de zijkanten

Nu de haagsoort bekend is kun je beginnen met het knippen van de zijkanten van de haag. Deze zijkanten dien je te snoeien in een licht piramidale vorm. Hierbij moet de onderzijde breder zijn dan de bovenzijde om te voorkomen dat de onderzijde van de haag op den duur kaal wordt door lichtgebrek. Let op: bij wintergroene hagen is de piramidale vorm extra belangrijk omdat je te allen tijde wilt voorkomen dat er een dik pak sneeuw op de bovenzijde van de heg blijft liggen waardoor de heg uit elkaar zou kunnen zakken.

3/4 knip de bovenkant

Wanneer de zijkanten zijn gesnoeid is het tijd voor de bovenkant. Hierbij adviseren wij de heggenschaar steeds voor de helft over een gedeelte te halen dat je al hebt geknipt om zo te zorgen voor een strak eindresultaat. Zorg ervoor dat je na het snoeien al het snoeiafval van de bovenkant verwijderd anders komt er een bruine laag bovenop je vers gesnoeide haag te liggen.

4/4 verwen de haag met mest

Na het snoeien raden we aan de haag te voorzien van bemesting. Wissel hierbij af met verschillende soorten meststoffen. Geef niet te veel in één keer. Het is beter twee keer per jaar een gedoseerde gift te geven dan in één keer alles.

-extra- Haag terugzetten

Wil je na het lezen van bovenstaande informatie jouw haag graag terug in vorm brengen? Dat kan bij bijna alle hagen met uitzondering van de coniferenhagen. Dit afzetten of flink terugsnoeien kun je het beste uitvoeren in de wintermaanden. Het voordeel van de winter is dat de sapstroom stil staat en dat de bast door afwezigheid van het blad al gewend is aan de zon.