Hagen

Natuurlijke lijnen voor structuur en privacy

Hagen zijn van oorsprong veekerende elementen. Nu worden ze enkel nog ingezet voor structuur en privacy. Als lijnvormig element geven ze de tuin houvast door borders en gazons te kaderen. De mate van kaderen kan worden bepaald door de breedte en hoogte van de haag af te stemmen op het gebruik. De belangrijkste keuze bij een haag is de soortkeuze. Dat is bepalend voor de sierwaarde, privacy en eindhoogte.

Bladverliezende hagen

De eerste groep van hagen wordt gevormd door de bladverliezende hagen. Deze hagen verliezen hun blad in het najaar en boeten dan enorm in op privacy. Dat is meestal geen probleem omdat je dan toch minder buiten verblijft. Gaat het echter om het naar binnen kijken, dan kan je beter kiezen voor een groenblijvende haag. Veel toegepaste bladverliezende soorten zijn beuk, meidoorn, liguster en veldesdoorn.

Groenblijvende hagen

Groenblijvende hagen houden hun blad/naalden het hele jaar door. Daardoor zijn ze uitermate geschikt, wanneer het hele jaar een groene wand van belang is. Vaak zijn deze hagen wat minder uitbundig qua uitstraling. Op de Italiaanse jasmijn en Portugese laurier na, vertonen deze hagen geen bloei of gedaanteverandering. Bekende soorten zijn taxus, conifeer, klimop, olijfwilg en laurier.

Bloeiende hagen

Bloeiende hagen zijn wat losser van structuur. Dat komt voort door de beperkte mate van snoeien. Teveel snoeien gaat dan ten koste van de bloei. Mede daarom adviseren wij een bloeiende haag alleen terug te knippen na de bloei en om deze in het najaar van de zwaarste takken te ontdoen. Soorten waar je aan kunt denken, zijn de Portugese laurier, ribes, Potentilla, krent, Chaenomeles en Spirea bumalda.

Gemengde hagen

Gemengde hagen zijn ideaal wanneer je wat meer ruimte hebt. Deze wat breder opgezette hagen zijn enorm interessant voor insecten en vogels. Soorten die geschikt zijn in een gemengde haag zijn meidoorn, liguster, veldesdoorn, Gelderse roos, krentenboompje, kardinaalsmuts, hazelaar en kornoelje. Om optimaal van de verschillende soorten te kunnen genieten, raden wij aan de haag minder frequent te snoeien zodat bloesem en bessen tot volle wasdom kunnen komen.

Snoeien

Bij de eerste snoeibeurt is het belangrijk dat u de haag voldoende inkort aan boven- en zijkant voor een goede vertakking. Direct knippen op eindhoogte maakt dat u elk jaar met de heggenschaar in de dikke stukken zit. Wat lager inzetten voorkomt dit euvel. Het knipseizoen loopt van eind mei tot eind augustus. Knip bij voorkeur niet tijdens warm zomerweer.

Aanplanten van haagplanten

Bladverliezende haagplanten worden merendeels aangeboden als wortelgoed in het voor- en najaar. Dat heeft te maken met het feit dat ze geen blad moeten hebben wanneer ze worden geplant. Anders drogen ze te snel uit. Wil je toch een bladverliezende haag in de bladperiode dan kun je kiezen voor haagplanten in pot. Houd er rekening mee dat dit aanzienlijk duurder is. Nu de periode duidelijk is kun je uitrekenen hoeveel stuks je nodig hebt. Doorgaans gaan er vijf á zes planten per strekkende meter in het geval van wortelgoed. Bij een dubbele haag moet je dit getal met 50 procent verhogen. Bij coniferen, laurier en taxus (kluitgoed) houden we vaak vijf stuks per 2 meter aan. Uiteraard afhankelijk van de begingrootte. Wanneer de planten de grond ingaan moet je er voor zorgen dat de grond licht vochtig is en dat de wortels goed worden aangedrukt zodat de planten gelijk kunnen aanslaan.

Kant en klaar-hagen

Gelijk resultaat of geen geduld? Daarvoor hebben we de kant en klaar-haag die onder andere verkrijgbaar is in klimop en beuk. Deze hagen zijn al voor minimaal 85 procent begroeid. Dus er is gelijk sprake van een dichte tuinafscheiding met een groene uitstraling.

`

Bekijk hier onze kant-en-klaar hagen

Kant-en-klaar hagen Terug naar tuinproducten

Meer weten?

Neem dan contact met ons op via het getoonde reactieformulier of door direct te bellen naar 0578 - 621 624.