ALLES IN GOED OVERLEG

Voor de realisatie van deze daktuin, onderdeel van het project Waterfront in Harderwijk, is een speciale klankbordgroep opgericht. De klankbordgroep bestond uit Koopmans Bouwgroep, enkele leden van de VVE, Lodewijk Baljon landschaps-architecten en wij als uitvoerende partij. Binnen deze samenwerking tussen aannemer, bewoner, landschapsarchitect en hovenier is gestart met het presenteren van drie concepten waarbij de VVE het concept vuurtoren heeft uitgekozen. Dit concept is vervolgens verder gedetailleerd door de landschapsarchitect en door ons voorzien van een begroting.

Drainagematten verwerken

Na akkoord vanuit de opdrachtgever, Koopmans Bouwgroep, hebben we alle materialen op afroep klaar laten zetten zodat wanneer de dakdekkers het dak dicht hadden we gelijk over konden gaan tot uitvoering. Hiervoor zijn we een samenwerking aangegaan met Sempergreen. Zij hebben zorg gedragen voor het leveren van de onderlagen en het daktuin-substraat.

We zijn begonnen met het aanbrengen van beschermdoek over het dakleer. Deze doek voorkomt dat de hierboven geplaatste lagen het dakleer kunnen beschadigen. Op het beschermdoek is vervolgens een laag gelegd van 25mm dikke drainagematten die ervoor zorgen dat het water, wat niet door de beplanting wordt opgenomen, wordt afgevoerd. Tot slot is over de drainagematten filtervlies gespannen waarmee wordt voorkomen dat het daktuinsubstraat de drainagematten verstopt.

daktuin-substraat aanbrengen

Het daktuinsubstraat is met behulp van " opblazen"  over het dak verdeeld. Hierbij wordt het substraat door een dikke buis zo vanuit de vrachtwagen het dak opgeblazen. Met deze methode kan, met minimale bewegingen, een egale laag van gemiddeld 37cm dik op het dak worden aangebracht. Het uiteindelijke uitvlakken is uitgevoerd met behulp van een lichte shovel waarna de daktuin klaar is gemaakt voor het uiteindelijke inplanten.

beplanting inplanten

Bij het inplanten zijn eerst de Eleagnushagen ingepland die de lichtstralen van de vuurtoren symboliseren. Hiertussen is vervolgens de rest van de beplanting ingepland. Hierin is per straal gekozen voor een speciale kleurgroep waarbij een selectie is gemaakt in de kleuren van het licht: rood, oranje, geel en groen. De beplanting sluit hierop aan door in het geval van bijvoorbeeld rood te beschikken over een rode bloeiwijze dan wel een rode bladkleur.

Meer weten over dit project?

Wil je meer weten over dit project in Harderwijk of over daktuinen in het algemeen? Neem dan contact met ons op middels onderstaand contactformulier.


Vergelijkbare projecten

Kikkerpoel aanleggen in Epe

Bekijken

Realisatie daktuin in Harderwijk

Bekijken

Renovatie van borders en gazon in Heerde

Bekijken

Onderhoudsarme voortuin in Hattem

Bekijken